• : 0850 532 09 16
img
Takviye Edici Gıda

Takviye edici gıda ürettirmede nereden başlamalıyım?

Takviye edici gıda ürettirmek istiyorsunuz, Satış hacmini var pazarda yer alan bir oyuncusunuz, ancak sektörel satış deneyiminiz var ya da yok, ama üretim konusunda ürünü nasıl ürettirebilirim. Kime ürettirebilirim, üretim yaptırırken nelere dikkat etmeliyim? Burada yer alan yazımız zamanla yenilenerek gerekli olan Fason sözleşme vb gibi konuları kapsayacaktır.


Takviye edici gıda üretimi için;

1- Öncelikle şirketiniz olmalıdır. Şayet firmanız yok ise öncelikle şirket kurulumunuzu yapmanız gerekmektedir(şahıs ya da LTD, AŞ olması önemli değildir) "Şirketiniz olmadan ancak projenizi kabul edecek bir üretici bulup ya da benzer ürünleri üreten üreticinin ürünlerini (üreticinin markası adı altında satabilirsiniz( bunu yapmak size birşey kazandırmaz üreticiye kazandırır))" Pazarda yer almak istiyorsanız olmazsa olmazlardan birincisi şirketinizin olmasıdır.

2-Takviye edici üründe kullanacağınız markayı Türk patent kurumundan onaylatmanız gerekmektedir( marka firmaları ya da TPE üzerinden kendinizde alabilirsiniz). Ancak çoğu firma markaya önem vermeden aceleci davranıp piyasaya çıkma durumundadır.Markanızı google da aratıp kullanılıp kullanılmadığına bakarak marka oluşturamazsınız. TPE kurumunda markanın durumuna bakmalısınız. Eğer markanızı onaylatmadan üretime geçerseniz Fikri sinai haklar için sağlam bir avukat ile çalışmanızda fayda vardır( burada avukat faktörüde önemli her avukat Fikri sinai haklarda uzman ya da bilgi sahibi değildir) Aslında bu işin ilk basamağı markanızın alınmasıdır.

3-Üretimi yaptırmayı düşündüğünüz firma ile aranızda Fason sözleşme imzalamalısınız. Şirketiniz hazır, markanız hazır, üretimi yaptırmayı düşündüğünüz firmalar içinden bir firma ile anlaşma yoluna gittiniz. Tarım bakanlığı tarafından takviye edici gıda onay numarası alabilmek için şartlardan biride üretici firma ile yapılacak olan sözleşmedir. Üretici firmalar genellikle 7-8 maddeden ulaşan fason sözleşmeler yapmaktadırlar. Aslında her ürün için ayrı fason sözleşmeler yapmanız gerektiğini de unutmayınız. Tek sözleşmeye tüm ürünleri sıkıştırmayınız. Fason sözleşmede kendinizi koruyucu maddeler kesinlikle ekleyiniz. Ürünü teslim alınmadan alınacak üretim numunesinin analizine göre daha sonra oluşacak ürün bozulmalarını eklemenizde fayda var( sonrasından bizden kaynaklı değil sizlerden kaynaklı durumlar diyerek kendileri aradan çekilebilirler)Bu birtane dikkat edilmesi gereken durum.Aslında sözleşmeyi sektör deneyimi olan bir avukatla yapmanızda fayda vardır. Üreticiler  avukatla yapılan sözleşmelere ne kadar da sıcak bakmasalar da kabul edeceklerdir

4-Ürünün yüzde bileşeni ya kendiniz ya da üretici firma aracılığıyla netleştirmelisiniz



5-Ürünün onayını almak için ya aracı firma ya da kendiniz bakanlığı başvuru yapabilirsiniz( kendiniz almanızı tavsiye etmeyiz, yönetmelikte anlatıldığı gibi herşeyi ben hazırladım götürdüm onaylacaklar diye bir durum yok. örn; siz kutu dışına xxx markalı şurup demek istersiniz ama yönetmeliği ezbere bilmiyor uygumasına hakim değilseniz içindeki koruyucudan dolayı şurup yazılmayacağını da bilemezsiniz. Siz satışınıza odaklanın çok cüzzi miktarlarla 15günde onayınızı danışmanlarla çıkartabilirsiniz.Kendiniz ise 2-3 ay da belki. Bu süredeki kazanç kaybınızda ekstre hesaplayabilirsiniz.

6- Aracı danışman kullanacaksanız danışmanınıza noterden temsil yetkisi vermelisiniz.

7-Takviye edici gıda onayınız çıktığında ürün kutu tasarımınızı tamamlayıp üretime başlayabilirsiniz.Burada kutu dışında yazılacakları danışmanızdan da destek alabilirsiniz. Danışmanınızın görevi onayı aldığı kadar ürün kutusu dışına yazılacaklarda da size yardımcı olmasıdır.Takviye edici gıda onay numaranızı alınca danışmanınızdan ilgili onay belgesini alınız ve kendisinden başvuru da kullandığı yüzde bileşen ve içerik bilgilerini, kullanım bilgisini içeren belgeleride talep ediniz.


Sorularınız için bizlere  iletişim   sayfasından ulaşabilirsiniz.

Buradaki maddeler zamanla eklenip güncellenecektir.


İlginizi Çekebilir

  • img

    Cinsel ürün üretimi (+18 ürün üretimi)

    Gıda Üretimi
    Haberi İncele
  • img

    SUPERFOOD - ARONIA

    Takviye Edici Gıda
    Haberi İncele
  • img

    Takviye edici gıda ürettirmede nereden başlamalıyım?

    Takviye Edici Gıda
    Haberi İncele
  • img

    Polikistik Over Sendromu (POS)

    Takviye Edici Gıda
    Haberi İncele
  • img

    Efervesan Üretimi

    Takviye Edici Gıda
    Haberi İncele
  • img

    Lip Stick Üretimi

    Kozmetik Üretimi
    Haberi İncele
  • img

    Foksiyonel Gıdalar Mevzuatı

    Takviye Edici Gıda
    Haberi İncele
  • img

    Dehidrasyon sıvısı üretimi? Takviye edici gıda üretimi? Vitapure ilaç

    Takviye Edici Gıda
    Haberi İncele
  • img

    Takviye edici gıda - Mevzuatlar

    Takviye Edici Gıda
    Haberi İncele
  • img

    Takviye edici gıda - ilaç ve kozmetik ambalaj ( Çamlıca Ambalaj)

    Sektörel Bilgi
    Haberi İncele